
Landschaps-architectuur en dimensionering
Het inpassen van een zonnepark in de omgeving, en het bepalen van de omvang en capaciteit.
Ruimtelijke integratie
Een zonnepark moet zorgvuldig worden gesitueerd in relatie tot de algemene omgeving. Dit betekent dat het op de locatie moet worden afgestemd.
Bij het opstellen van ontwikkelingsplannen zijn drie samenhangende elementen van belang: het ruimere landschap, de specifieke locatie en de beoogde omvang van het park.
Deze ruimtelijke integratie is bepalend voor de efficiëntie van en de zakelijke argumenten voor een dergelijke faciliteit.
Aanpassing aan het terrein
Een optimale zuidelijke of oost-westelijke oriëntatie van de zonnepanelen is wellicht niet mogelijk op het terrein dat voor ontwikkeling in aanmerking komt.
Dat kan betekenen dat er ruimte "overblijft", waardoor het terrein minder efficiënt wordt gebruikt. Dergelijke braakliggende stukken moeten bij voorkeur binnen het terrein worden geplaatst om "rafelige" randen te voorkomen.
Bouwwerken zoals transformatorstations hebben een aanzienlijk effect op het uiterlijk van een park. Hoe groter het park, hoe meer dergelijke objecten zorgvuldig in de lay-out moeten worden geïntegreerd.
Het doel is het park een clean en onopvallend uiterlijk te geven.
Bepalen van de output
Ruimtelijke integratie of de noodzaak om het park met andere functies te combineren, kunnen het optimale vermogen ervan beperken.
De oriëntatie van het park, de wijze waarop de panelen zijn geclusterd, de hoogte van de constructies of de aanwezigheid van bomen of hoge aangrenzende gebouwen zijn factoren die van invloed zijn op het ontwerp en de opwekkingscapaciteit.
Wij moeten ook rekening houden met externe overwegingen, zoals de capaciteit van het net om de opgewekte elektriciteit te transporteren.
Andere mogelijke toepassingen van het terrein kunnen ook een rol spelen. Bij het ontwerp moeten wij wellicht rekening houden met ruimte voor landbouw, parkeergelegenheid of andere infrastructuur.
Hoeveel zonne-energie precies door een park kan worden opgewekt, kan pas worden bepaald nadat de ruimtelijke integratie is uitgevoerd en de technische capaciteit is berekend.
Meervoudig gebruik van land
‘Agrovoltaïsche energie’ is de term die wordt gebruikt wanneer hetzelfde stuk grond wordt gebruikt voor zowel fotovoltaïsche zonne-energie als voor landbouw. Daarbij zijn er een aantal voordelen voor de belanghebbenden.
De mest van dieren houdt de grond vruchtbaar, terwijl het de behoefte aan maaiers en tuinarchitecten vermindert. De ideale veestapel is het schaap dat alles eet. Deze grazers houden het gras effectief op lengte en houden de groei van onkruid onder controle. Ze hebben niet de neiging om op arrays te springen zoals geiten, en door hun kleinere gestalte (in tegenstelling tot koeien) blijven de kosten laag en is de installatie minder zichtbaar.
Zowel vaste als volgsystemen kunnen als agrovoltaïsche systemen worden toegepast. Door de grotere afstand tussen de rijen, waardoor het gras en de gewassen beter kunnen groeien, neemt het rendement van de zonne-energiecentrale toe.
1 hectare genereert
1 MWp / 1 000 000 kWh
3 500 zonnepanelen
325 huishoudens
Richtcijfers
Onze ervaring met het ontwikkelen, bouwen en exploiteren van zonneparken in Nederland leert dat per hectare gemiddeld één megawattpiek (MWp) aan vermogen kan worden geïnstalleerd.
Dit komt overeen met ongeveer 3500 zonnepanelen, wat neerkomt op een productie van een miljoen kWh per jaar. Dat zou genoeg zijn om gedurende een jaar te voorzien in de energiebehoefte van ongeveer 325 huishoudens.