Bij elk van onze projecten doorlopen we vijf stappen
die essentieel zijn voor participatie
Zodra wij een zonne-energieproject hebben geïdentificeerd, sluiten wij een overeenkomst met de eigenaar van de locatie en controleren wij of de plaatselijke netbeheerder over voldoende transmissiecapaciteit beschikt.
Vervolgens leggen wij onze plannen voor aan de betrokken lokale overheid en voeren wij een eerste haalbaarheidsstudie uit. Zodra de gemeenteraad positief reageert, gaan wij praten met de plaatselijke belanghebbenden.
Denk met ons mee
Onze eerste stap is het ’s avonds organiseren van een vergadering met buurtbewoners en andere belangstellenden om hen de belangrijkste kwesties voor te leggen, waarbij de te nemen stappen duidelijk worden gepresenteerd.
Vervolgens gaan wij met deze belanghebbenden om de tafel zitten om te bespreken hoe de voorgestelde locatie zal worden ontwikkeld.
In dit proces kijken wij naar ecologische, architectonische en landschappelijke aspecten van onze plannen voor een zonnepark. Wij presenteren enkele gedetailleerde opties, zodat mensen een visuele indruk kunnen krijgen.
Onze ervaring is dat dat tot betere resultaten leidt dan samen rond een lege tekentafel te gaan zitten.
Beslis met ons mee
Tijdens de in stap 1 belegde vergadering wordt gezamenlijk een plan geschetst waarmee de landschapsarchitect aan de slag kan. Na verder overleg werken wij een of meer ontwerpen uit tot de uiteindelijke oplossing.
Een belangrijk onderdeel van het proces is dat wij altijd uitleggen waarom sommige ideeën in het ontwerp zijn opgenomen en andere niet.
Om een kwaliteitsvolle betrokkenheid te garanderen, is het belangrijk dat de juiste belanghebbenden met een reëel belang bij de besproken kwesties bij het ontwerp- en besluitvormingsproces worden betrokken.
Deel alle relevante informatie
Zelfs mensen die niet rechtstreeks en actief kunnen deelnemen, willen wij graag op de hoogte houden van het proces.
Transparante communicatie schept vertrouwen. Daarom stellen wij bij elke mijlpaal in het project en tijdens de bouw updates beschikbaar voor belanghebbenden.
Alle inwoners van de gemeente en andere direct betrokkenen kunnen via de lokale media, een speciale projectwebsite of een nieuwsbrief op de hoogte blijven van onze plannen.
Wij willen daarnaast graag lokale scholen bij het project betrekken door middel van presentaties over zonne-energie en het project. Voor de communicatie maken wij gebruik van sociale media.
Een camera die tijdens de bouw bij het zonnepark wordt geïnstalleerd, verzorgt de livestreaming zodat de lokale omwonenden de voortgang kunnen volgen. De belanghebbenden nodigen wij graag uit voor een bezoek ter plaatse.
Het hele doel hiervan is ervoor te zorgen dat iedereen - ook de "zwijgende meerderheid" - zich bij het initiatief betrokken voelt.
Actief deelnemen
Zodra een project is goedgekeurd en er een bouwvergunning is verleend, gaan wij na hoe de lokale gemeenschap er zoveel mogelijk profijt van kan trekken.
Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden om de door het park opgewekte elektriciteit uitsluitend voor lokaal gebruik te benutten.
Wij streven er daarnaast naar om zoveel mogelijk lokale aannemers en werknemers in te schakelen die het zonnepark helpen ontwikkelen, bouwen en exploiteren.
Doe met ons mee
Het organiseren van de financiën is de laatste stap in de ontwikkeling van een zonnepark, en de lokale gemeenschap kan ook hier op verschillende manieren bij worden betrokken.
Eén benadering zou de oprichting van een lokaal energiebedrijf kunnen zijn, terwijl een andere zou kunnen bestaan uit investeringen in aandelen en/of obligaties die in verband met het project worden uitgegeven.
Een deel van de opbrengsten van een zonnepark stoppen wij in een duurzaam investeringsfonds, dat wij samen met de gemeenschap beheren en gebruiken om andere initiatieven op het gebied van duurzame energie te financieren.